top of page
Writer's pictureBea Konyves

Poezia a ieșit la o plimbare




În continuare sunt super interesată de dezvoltarea Literaturii Române în comparație cu Literatura Engleză. Și dintr-un oarecare motiv, când vine vorba de poezie, diferențele devin și mai izbitoare.


Pe când Britanicii intrau în epoca Victoriană cu poezia post-romantică, Românii începeau Revoluția Pașoptistă (1848) și, odată cu ea, literatura națională originală. Pașoptiștii scriau despre istorie, natură, patriotism și aveau niște influențe romantice. După asta urmează „Junimea” și perioada considerată cea mai bună pentru Literatura Română. Bazându-ne mai ales pe munca lui Mihai Eminescu, și ei erau Romantici.


Acum cu Victorienii - începând din 1837 - erau Post-Romantici. DAR subiectele lor erau cam tot istoria, natura, patriotismul. DAR vin DUPĂ Romanticii cărora le plăcea să scrie poezii abstracte, contemplative despre religie și sentimente. Trebuie să recunosc, simt că poezia Victoriană este o retrogradare în comparație cu Romanticii. Dar pentru următoarele săptămâni voi studia în detaliu poezia Victoriană, așa că vom vedea - poatea îmi schimb părerea.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page