top of page
  • Writer's pictureBea Konyves

O poveste, perspective diferite


Vă amintiți articolul meu despre Jane Eyre? Dacă nu, îl puteți citi pe #bsideblog.


Ultima carte pe care trebuie să o citesc pentru facultate anul acesta este Wide Sargasso Sea (Întinsa Mare a Sargaselor). Romanul, scris la un secol după Jane Eyre, spune povestea „nebunei din pod”. Nu o să spun multe pentru că nu vreau să vă dau spoilere, dar cred că îmi place această carte la fel de mult ca și Jane Eyre.


În primul rând, e scrisă din perspective diferite. Prima parte - Annette Cosway, a doua parte - un gentleman britanic fără nume aka Edward Rochester și a treia parte (nu am ajuns încă acolo) - Annette Cosway, din nou. Cred că e deja destul de clar că iubesc genul acesta de poveste.


În al doilea rând, te face să te gândești la Bertha Mason (noul nume pe care îl primește când Rochester o duce în UK) și cât de mult seamănă de fapt cu Jane. Amândouă au avut o copilărie traumatizantă, amândouă au fost trimise la școală, amândouă sunt orfane. Diferența dintre ele este modul în care răspund la traumă. Comparându-le poți observa multe despre creierul uman și în momente ca acesta îmi doresc să fi știut mai multă psihologie.


E interesant câte domenii diferite trăiesc în simbioză prin literatură - psihologie, istorie, politică, religie, filosofie și lista poate continua la infinit.




8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page