top of page
Writer's pictureBea Konyves

Gânduri despre lumea online


Tocmai am terminat de citit o cercetare despre „Includerea tinerilor, soluții digitale și pandemia globală” de Veronica Ștefan și Adina Marina Șerban și m-a făcut să mă gândesc puțin la învățarea la distanță și/sau online.



Primul lucru pe care l-am observat a fost cum s-a schimbat comunicarea între cei care învață și cei care îi învață (nu numai în contexte legate de școală). În timp ce în mod normal puteai să vorbești cu cineva în timpul sau la finalul unui curs, e mult mai greu să faci asta acum. Uneori e nevoie să scrii email-uri sau mesaje. Mie, personal, îmi place asta - scrisul e punctul meu forte - dar știu mulți oameni care sunt super anxioși când vine vorba de scris. Se gândesc prea mult, încearcă să găsească cele mai perfecte cuvinte și de multe ori renunță în acest proces. Alte ori, trebuie să aștepți până cineva te aude sau vede că ți-ai ridicat mâna în apelul video, iar asta e descurajant. Mi se întâmplă asta în toate întâlnirile online mai mult decât mi se întâmpla în întâlnirile față în față (mereu am această problemă).


Asta e o observație foarte specifică. Mai am două generale. Prima, alfabetizarea digitală și identificarea unor probleme de bază. Numărul adulților și al tinerilor care nu pot identifica și rezolva probleme mărunte (microfon sau căști/boxe care nu merg, instalarea unui program etc) e extrem de mare. Nici măcar nu e mereu ceva ce trebuie învățat, de obicei e nevoie doar să-l întrebi pe Google, dar de multe ori oamenii nu știu cum să caute - competențe mici, dar valoroase pentru a rezolva probleme mici, dar importante. A doua, sunt atâtea resurse și unelte peste tot, dar nu ajung la oameni. Competențele de „căutare” ar fi folositoare și aici, dar avem nevoie de metode prin care resursele să „apară” în fața noastră.


„[...] când vine vorba de utilizarea tehnologiei și a Internetului, tinerii au demonstrat o preferință clară pentru activități de divertisment - 93% și participarea în rețele de socializare - 86%. Pe de altă parte, doar 60% dintre tineri le-au folosit pentru a căuta informații legate de sănătate, 31% pentru a căuta sau pentru a aplica la un job, 25% pentru a comunica cu instructori sau studenți prin platforme educaționale și numai 13% pentru a lua parte în consultări sau pentru a vota online.” Hai să ne gândim la asta.



6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page