top of page
Writer's pictureBea Konyves

Eu și Shakespeare


Nu îmi place să citesc Shakespeare. Nu e din cauza limbajului Shakespeare-ian, tot ce ține de el este explicat în notele din josul paginii deci nu trebuie să îmi fac griji pentru asta. În schimb, cred sincer că Shakespeare a scris o singură chestie, apoi a schimbat câteva nume și a spus că e o piesă nouă. Și nu sunt singura. O colegă de-a mea, căreia chiar îi place Shakespeare, spunea că poți să prezici acțiunea în toate piesele lui.





Acum citesc As You Like It (Cum vă place). Acum câteva luni am citit Regele Lear și acum mult, mult timp am citit Romeo și Julieta. Încep să văd tiparul aici:

- Fratele bun vs fratele rău cu nume asemănătoare

- Bogați vs săraci

- Femeile sunt de obicei personajele negative

Și într-adevăr, așa era pe atunci. Asta le plăcea oamenilor. Dar mă întreb dacă a scrie „la sigur” a fost un lucru bun. Adică, Shakespeare își spunea că e cel mai bun și a ajuns cel mai bun, dar oare chiar merită?


Oricum, nu contează cât de bun a fost Shakespeare. Trebuie să citesc câteva din textele lui acum că am venit în UK. Țara lui continuă să mă facă fericită cu casele ei de cărămidă și mulțimea ei de copaci și zilele cu soare. Și domnul în vârstă pe care l-am întâlnit azi dimineață când am mers să iau cartofi de la magazinul de la colțul străzii. A văzut că am cumpărat cartofi și a venit la mine să-mi spună: „Niciodată n-am știut că se vând cartofi aici. Și am trăit în zonă toată viața!”

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page