top of page
Writer's pictureBea Konyves

CONTEXT!!!



Într-o zi voi scrie un articol întreg despre asta pentru că e un subiect care continuă să mă sâcâie. A înțelege lucrurile în context. M-am săturat să aud aceleași discuții despre ce e rasist, sexist, imoral, homofobic etc fără context.


Voi vorbi despre Tess of the D’Urbervilles. Dacă te uiți la roman dintr-o perspectivă de 2020, e inimaginabil că ea e învinovățită pentru că a fost violată sau că soțul ei o judecă și o părăsește când află. În 2020 spunem că romanul e oribil și că ne disturbă, spunem că ne simțim atât de inconfortabil că nu-l putem citi. Spunem că e misogin și că Thomas Hardy, un bărbat, nu are niciun drept să scrie despre o femeie.


Dar nu e adevărat… Romanul a fost scris în 1891. 1891!!! Mentalitatea noastră este complet diferită azi. Nu poți aplica același filtru moral. Și asta se aplică pentru orice nu e creat azi - Filme Disney, Friends (serialul), cărți. Ce azi interpretăm ca fiind rasist, homofob sau misogin era perfect acceptabil atunci. Nu putem rescrie trecutul. Și nu putem să-l interzicem. Dar ar trebui să învățăm de la el în prezent.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page