top of page
Writer's pictureBea Konyves

Ce este un final fericit?

Finalurile fericite sunt asociate cu basmele. Problema mea cu basmele este complexă și voi vorbi mai mult despre ea când îmi rescriu unul dintre articolele vechi.

Azi la facultate am dezbătut dacă Jane Eyre are un final fericit sau nu. Eram de partea „finalului fericit” și ne-am dat seama cu toții că nu prea puteam aduce argumente pentru asta. Este un final bun. Încheie povestea, satisface cititorii răspunzând întrebărilor lor. E fericit? E trist? Cine poate spune? Este măcar finalul? Da, tonul narațiunii este pozitiv. Da, personajele sunt fericite. Dar, sunt atâtea lucruri care se mai pot întâmpla după ultima pagină a poveștii.

Cred că asta e latura magică a literaturii. Mereu mai sunt atâtea lucruri de spus. Orice final e un final deschis. Ce se întâmplă după ce prințesa se căsătorește cu prințul? Nu poți trăi fericit până la adânci bătrâneți. Viața nu funcționează așa. Sunt o persoană optimistă și nici măcar eu nu cred în fericire continuă. Lumile ficționale sunt de obicei făcute să oglindească viața reală, așadar știm oare vreodată cum se termină poveștile cu adevărat?



37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page